Prožektori mājām un uzņēmumiem

Jau sen ir pagājuši tie laiki, kad tika degta sveču un skalu gaisma, kas apgaismoja nelielu telpas stūri. Vēlāk cilvēki sāka izmantot kvēlspuldzes. Tās tiek lietotas vēl līdz pat šim laikam, kliedējot tumsu dzīvokļos, mājās un pat uz ielas. Tālāk tika izgudrotas luminiscences lampas, taču tās izrādījās ļoti prasīgas ekspluatācijas ziņā un tām piemīt atsevišķi lietošanas ierobežojumi kaitīgo dzīvsudraba tvaiku dēļ. Šodien mēs sākam izmantot gaismas diodes un led lampas. Tās sāk konkurēt ar visdažādākā veida lampām, kuras vēl pagaidām tiek plaši izmantotas.

Gaismas diožu lampas ir desmitām reižu ekonomiskākās un to lietderīguma koeficients ir nesalīdzināmi augstāks salīdzinājumā ar volframa kvēldiega spuldzēm. Papildus vēl šo ierīču jaudu pastiprina gaismas spoguļa veida atstarojumi uz prožektoru iekšējām sienām.

Ja mājas apstākļos ir grūti novērtēt visu led jaudīgumu, tad rūpnieciskie prožektori, kuros ir gaismas diožu lampas, spēj pilnībā nodemonstrēt, ko spēj šīs led lampas.

Prožektori atšķiras no parastajām sadzīviskās nozīmes ikdienas gaismas ierīcēm ar to, ka tie gaismas staru raida konkrētā virzienā un noteiktā gaismas izkliedes leņķī. Šāda gaisma ir nepieciešama gadījumos, kad ir jāapgaismo kāds objekts vai noteikts telpas laukums, piemēram, ķirurģiskais galds vai cilvēks uz skatuves. Pēc savas nozīmes prožektori mēdz būt dažādas jaudas, precīzāk, tajos tiek izmantoti dažādi led elementi, kuri atšķiras ar savu ārieni un izmēriem. Sākot ar kabatas lukturīšiem līdz pat milzīgām apgaismes iekārtām rūpnīcu noliktavās un uzņēmumos gaismas diožu lampas palīdz apgaismot vajadzīgo laukumu ar maksimālu gaismas atdevi.

Prožektori mēdz būt grīdas, kā arī piekaramie. Grīdas prožektori tiek izmantoti fotostudijās, reklāmas un uzņemšanas laukumos, visur tur, kur ir jāizveido mobils apgaismojums. Piekaramie prožektori ir liela izmēra un tiek izmantoti vienīgi stacionārā veidā. Teātri, rūpnīcas, izglītojošās iestādes, kultūras nami un kinoteātri, rūpnīcu noliktavas u.c. – visos šajos objektos tiek izmantoti piekarama tipa prožektori, jo tie spēj apgaismot lielas teritorijas. Izmantojot led lampas prožektoros, tiek panākta maksimāla šo iekārtu darbaspēja. Tas saistīts ar gaismas diožu darba principu, kuras ieslēgtā stāvoklī praktiski neuzkarst, bet tas nozīmē, ka lielāko enerģijas daļu patērē gaismas ražošanai.