Gaismekļi virtuvei: izvēlēties atbilstoši dizainam un praktiskajam pielietojumam

Veidot virtuves apgaismojumu – diemžēl daudz sarežģītāks uzdevums, nekā projektēt gaismu viesistabai vai guļamistabai. Gan pirmajā, gan otrajā gadījumā runa iet vienīgi par cik necik vienmērīgi izvietotiem gaismas avotiem – pie kam tie visi var būt viena tipa. Virtuvei tiek izvēlēti atšķirīgi gaismekļi: jo tie pilda dažādus uzdevumus. Uzņēmuma “Spectrum” speciālisti sniedz dažus padomus, pēc kuriem vadoties, Jūs varēsiet viegli izvēlēties virtuves apgaismojuma sistēmas elementus.

Un tā, ar ko lai sāk? Ar noteikšanu – kāds gaismas avots (avoti) kam paredzēts. Un arī ar apgaismojuma iedalījumu zonās.

Virtuves apgaismojums un tā zonas

Virtuvē pavisam – un tā ir lielākā atšķirība no lielākā vairuma istabu mājā – trīs apgaismojuma zonas:

  • augšējā (kopējā);
  • vidējā (gaismekļi šajā zonā izvietojas virs pusdienu galda un virs gatavošanas vietām);
  • apakšējā (pie tās attiecināmas iebūvējamo gaismas avotu grupas, kas tiek ierīkotas skapjos, virs un zem sadzīves tehnikas, kā arī nišās un griestos).

Atkarībā no zonas tiek izmantoti dažādi apgaismojuma avotu tipi – jo tiem ir jāveic atšķirīgi uzdevumi.

Apgaismojuma veidi dažādām virtuves zonām

Augšējai kopējai zonai noderēs praktiski jebkuri tradicionālie gaismas avoti – vai tā būtu lustra vai piekaramie (iebūvējamie) gaismekļi. Tā kā ēdiena gatavošana bieži vien notiek tieši pie griestos ierīkotajām gaismām, tām ir jāizvēlas spilgtāki varianti – halogēnās vai fluorescences lampas. Tās nodrošina vienmērīgu un ne pārāk spilgtu apgaismojumu, kas neietekmē ne krāsas, ne priekšmetu kontūras.

Tas pats attiecināms uz vidējo zonu. Vienīgi, ja galda virsmu, uz kurām tiek gatavots ēdiens, kā arī plīts un izlietnes apgaismojumam piemērotāki būs spilgtāki gaismekļi, tad pusdienu galdam piemērotāks būs kas ekonomiskāks un kompaktāks. Piemēram, piekaramie gaismekļi garā vadā, kuros tiks iemontētas kompaktas fluorescences lampas.

Apakšējās zonas apgaismojumam, kā zināms, piemērotāki būs visi iebūvējamo gaismekļu varianti ar gaismas diodēm, nelielām halogēnlampām vai visu minēto gaismekļu kombinējums.

Kā redzat, virtuvē iespējams izmantot vienlaicīgi triju tipu gaismekļus – “Spectrum” speciālisti iesaka rūpīgi saplānot (pirms elektrības ievilkšanas) to atrašanās vietas, aptuveni noteikt, kā un ko apgaismos jaudīgie gaismekļi un kompaktie strāvas avoti.