LED spuldze: plusi un mīnusi

Ikviens, kurš lemj, kāda griestu lampa nepieciešama, saskarās ar jautājumu: ar kādām spuldzēm tām ir jābūt. Izvēle nav liela: LED spuldze vai luminiscences energoefektīvā, vai halogēnā. Par to, kā izvēlēties un kāpēc šobrīd jāpaliek pie LED spuldzes, izstāstīs kompānijas Spectrum, lielākā gaismas tehnikas piegādātāja Rīgā, speciālisti.

Izvēlāmies gaismas diodes? Vai arī nē?

Ikviens lampu veikals dod iespēju izvērtēt gan kvēlspuldžu lēto cenu, gan luminiscences modeļu maigo gaismu, gan halogēno spuldžu kompaktumu, kuras it kā speciāli radītas griestu lampām. Pārdevēji pievērsīs Jusu uzmanību arī LED spuldzēm. Taču tad, it kā atvainojoties, atzīmēs to augsto cenu un ne pārāk izcilo spēju izgaismot lielas platības.

Viss ir tā: LED spuldze lustrām vai lieliem griestu gaismekļiem vairs nav retums, taču diezgan dārga „spēļmantiņa”. Tas ir tā no pirmā acu uzmetiena. Ja skatās no citas puses, kļūst skaidrs, nepilnības (lielā cena, mazs spilgtums) nav pārākas par priekšrocībām.

Priekšrocības

  • LED spuldze dzīvo ļoti ilgi – ražotāja garantētās 30-40 tūkstoši stundas un pat vairāk.
  • Jūtīgums pret sprieguma izmaiņām ir zemāks, nekā halogēna vai luminiscences spuldzēm.
  • LED spuldze ar saviem nelielajiem izmēriem izmantojama gan griestu lampā, gan komplektos nišu izgaismošanai, durvju, mēbeļu un logu aiļu apgaismojumā.
  • Katras spuldzes nominālā jauda ir maza – ekonomija kompensē izdevumus par dārgajām spuldzēm.

Pagaidām šāda tipa kompaktu un superkompaktu spuldzi var sastapt biežāk, nekā pilnā izmēra, kas pēc saviem gabarītiem neatpaliek no kvēlspuldzes vai luminiscējošās. Tātad, griestu lampa ar gaismas diodēm ir piemeklējama komplektā vieglāk.

Pilna izmēra LED spuldze

Lampu veikals var piedāvāt arī pilna izmēra modeļus, kuri izskatās kā klasiskās kvēlspuldzes. Ar tādām labāk aprīkot piekaramā vai uzliekamā tipa griestu gaismekļus. Izgaismošanai tās neder (pārāk jaudīgas), taču kā papildus gaismas avots, kas papildina lustras vai aizvieto tās – pilnīgi noteikti.

LED spuldze birojiem un sabiedriskām telpām

Kompānijas Spectrum speciālisti īpaši iesaka ekonomiskās gaismas diodes - biroju telpām, veikaliem, klubiem un restorāniem. Tur kur neiederās jaudīgās „halogēnspuldzes”, bet luminiscences modeļi izdeg sprieguma svārstību rezultātā, LED spuldze darbojas lieliski.