Par apgaismošanu

Ienākot kādā telpā, mūsu uzmanību vispirms piesaista ne tik daudz enerģētika, cik apgaismojums. Tā uzreiz rada zināmu noskaņu. Cilvēks ir tā veidots, ka pirmā uztvere notiek caur tādu maņu orgānu kā acis. Apkārtējā pasaule tiek uztverta pēc tā, kā katrs priekšmets atstaro gaismas viļņus. Savukārt priekšmetu krāsa ir atkarīga no atstaroto viļņu garuma.  Īpaši tāpēc ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizu gaismas dizainu.

Ko gaisma nozīmē cilvēka organismam? Tas ir dabiskais bioloģiskais pulkstenis, pēc kura dzīvojam. Diena, nakts, ausma vai riets. Šie periodi ir kā orientieri, pa kuriem tiek sadalīta dzīvības enerģija. Tieši šis fakts ir jāņem vērā, kad vēlamies komfortabli iekārtot savu mājokli (darba un atpūtas zonas) – apgaismojuma projektēšanas laikā.

Telpas apgaismojums ir viena no svarīgākām interjera sastāvdaļām. Gaismai ir liela ietekme uz cilvēka labsajūtu un veselību, tāpēc ir būtiski izveidot telpā ne tikai skaistu un modernu apgaismošanas dizainu, bet veidot to nekaitīgu cilvēka veselībai.

Nepareizi vai nepietiekoši izgaismota telpa var kļūt par depresiju, galvassāpju un pat redzes traucējumu cēloni. Savukārt gaišā telpā uzlabojas garastāvoklis, paaugstinās darbaspējas.

Pie lielās gaismekļu daudzveidības veikalos ir viegli apmulst. Ko labāk izvēlēties halogēnspuldzes vai kvēlspuldzes, lustru vai iebūvējamās lampiņas? Vienas atbildes nav, jo lai pareizi piemeklēt gaismekļus un izveidot apgaismojumu, nepieciešams ievērot ļoti daudz faktoru: telpas funkciju, telpas zonējumu, griestu augstumu, telpas lielumu un daudzus citus. Tāpēc vislabāk apgaismojuma plānojumu uzticēt speciālistam, kurš ne tikai izrēķinās nepieciešamo apgaismojuma daudzumu, bet arī ieteiks piemērotāko risinājumu un gaismekļu veidus.

Parādoties jaunajām tehnoloģijām arī apgaismojums kļuva daudzveidīgāks. Bieži speciālisti kombinē dažādus gaismekļus un lampu veidus: halogēnspuldzītes ar kvēlspuldzēm, apvieno izkliedētu un direktīvo, koncentrēto apgaismojumu. Universāla risinājuma nav, modē ir daudzveidība un oriģināli netriviāli risinājumi.

Kļūstot populārām rēģipša griestu konstrukcijām, biežāk tiek pielietoti arī iebūvējamie gaismekļi. Galvenā šādu gaismekļu priekšrocība ir sekojošā: šādiem gaismekļiem vajag daudz mazāk vietas nekā parastajām lustrām, kas pie neliela telpas augstuma ir būtiski.

Skaisti izskatās arī daudzlīmeņu griesti ar iestrādāto perimetrālo apgaismojumu. Šāds apgaismojums izceļ arhitektoniskās telpas formas. 

Viens no pieprasītākiem apgaismojuma veidiem pašlaik ir scenāriju apgaismojums. Tas ļauj mainīt telpas apgaismojumu un pieskaņot to jūsu vajadzībām un noskaņojumam. Atkarībā no ieslēgto lampu kombinācijas (daudzuma, intensitātes) apgaismojums mainās no mierīga, pieklusināta, līdz svinīgam. Neskatoties uz lielāku gaismas ķermeņu daudzumu, šīs apgaismojuma variants ir diezgan ekonomisks, jo tiek ieslēgti tikai nepieciešamie gaismekļi.  

Pēdējā laikā kļuva populāri dažādi izgaismotie objekti, piemēram, grīdas lampas, uz kurām var sēdēt. Šie interjera objekti apvieno sevī uzreiz divas funkcijas, gan dekoratīvās lampas, gan krēsla. Vienu šī objekta variantu. Vel viens interesants funkciju apvienojuma variants ir Bloom izgaismotie puķupodi (Luxdizains). 

Paradoties LED (gaismas diodes)  tehnoloģijai, kļuva iespējams iestrādāt gaismiņas arī grīdas segumos- flīzēs, laminātā, parketā.  Šī tehnoloģija ļauj izstrādāt īpaši plānus gaismekļus, kas arī nekarsē un patērē ļoti maz elektroenerģijas, ne vairāk 10% no patēriņa, kad izmanto kvēlspuldzes. LED gaismekļus var lietot gan telpās, gan ārā, tie ir noturīgi pret sitieniem un vibrāciju, darba mūžs šādiem gaismekļiem ir līdz 100 000 stundām. Vienīgais šādu gaismekļu trūkums ir salīdzinoši liela cena.