Gaismas diožu apgaismojuma izmantošanas priekšrocības

Gaismas diožu apgaismojums savu tehnoloģiju ziņā rod jaunas iespējas. Gaismas diožu spuldzes kļūst aizvien populārākas un tiek pielietotas visdažādākajās izmantošanas sfērās. Un pie tam vairumā gadījumu gaismas diožu spuldze nomaina parasto kvēlspuldzi, luminiscējošo un pat elektroenerģiju ekonomējošo. Tam pamatā ir uzskats, ka šādas spuldzes ir sevišķi ekonomiskas. Aplūkosim, cik lielā mērā reāla ir gaismas diožu apgaismojuma izmantošanas ekonomija salīdzinājumā ar parasto un kādas ir tā priekšrocības.

Kas attiecās uz kvēlspuldzēm, tad to nomaiņas ekonomiskais izdevīgums salīdzinājumā ar gaismas diožu spuldzēm ir acīm redzams. Šodien kvēlspuldzes praktiski vairs netiek izmantotas ne komerciālajos objektos, ne arī dzīvojamajās telpās to neekonomiskuma dēļ. Tāpēc arī mēs neiedziļināsimies priekšrocībās, kuras piemīt gaismas diodēm salīdzinājumā ar kvēlspuldzēm. Daudz interesantākas ir gaismas diožu apgaismojuma priekšrocības salīdzinājumā ar enerģijas taupības apgaismojumu un luminiscējošajām spuldzēm.

Dienas gaismas spuldze, elektroenerģiju ekonomējoša vai gaismas diožu spuldze?

Ierīkojot apgaismojumu mājās vai jebkurā citā telpā, mēs pirmkārt izvēlamies tādu, kas ekonomē elektrības patēriņu. Salīdzināsim populārākos spuldžu veidus – luminiscējošās un enerģiju taupošās – ar gaismas diožu spuldzēm.

Jau sen ir zināms, ka enerģiju taupošās un luminiscējošās spuldzes spēj elektrības patēriņa izmaksas samazināt tā iemesla dēļ, ka tām ir zems elektrības patēriņa rādītājs pie augsta gaismas atdeves koeficienta. Tomēr daudzi ir novērojuši, ka lielākajā vairumā gadījumu enerģiju taupošās spuldzes nedod tik labu apgaismojumu, kādu varētu iegūt, izmantojot kvēlspuldzes – apgaismojums paliek blāvs. Lielākajai daļai telpu tas ir nepieņemami. Tāpēc nākas palielināt gaismas avotu daudzumu – iegādāties vairākas (dažkārt līdz pat 10 spuldzēm, atkarībā no telpas gabarītiem) enerģiju taupošās spuldzes, kuras visas kopā patērē gandrīz vai tikpat daudz enerģijas, cik parastā kvēlspuldze.

Attiecībā uz luminiscējošajām spuldzēm, - nav noslēpums, ka tās patērē nedaudz vairāk elektroenerģijas nekā tās pašas enerģiju taupošās spuldzes. Un pie tam, lai iegūtu īstu dienas gaismas apgaismojumu, piemēram, ražošanas telpās, tāpat ir jāizmanto ne viena vien luminiscējošā spuldze, līdz ar ko tāpat palielinās elektrības patēriņš. Izrādās, ka augstāk minētajos apstākļos enerģiju taupošās un luminiscējošās spuldzes – nemaz nav tik ekonomiski izdevīgas.

Kādā ziņā izdevīgs ir gaismas diožu apgaismojums? Gaismas diožu spuldzes sastāv no vairākiem gaismas diožu ķermeņiem. To daudzums spuldzē variējas atkarībā no gaismekļa veida – no dažiem līdz vairākiem desmitiem. Katram no tiem ir tik niecīgs elektroenerģijas patēriņš, ka kopsummā šis rādītājs neveido pārlieku lielu summu, kura ņem pārsvaru pār luminiscējošajām un ekonomiskajām spuldzēm. Šo rādītāju atšķirības, protams, nav nemaz tik kardinālas, taču izdevīgums tomēr ir acīmredzams. Pie kam gaismas diožu spuldžu gaismas došanas spējas ir ļoti augstas un ļauj iegūt labu, spilgtu apgaismojumu gan slēgtās telpās, gan arī atklātās vietās. Un tāpēc jau šodien varam spriest par to, ka gaismas diodes – tās ir patiesi ekonomiskas jaunās paaudzes spuldzes.