MŪSDIENĪGĀS SPULDZES: „…NAV NE BALTA GAISMA REDZAMA!..”

Mūsdienās gandrīz katrs spuldžu veikals piedāvā dažādas spuldzes plašā asortimentā. Piemēram, mūsu spuldžu interneta-veikalā jūs varēsiet sameklēt arī tradicionālās kvēlspuldzes, enerģiju taupošās fluorescējošās spuldzes, kā arī sevišķi ekonomiskas un gandrīz mūžīgi kalpojošās gaismas diožu spuldzītes.

Tomēr, daži pircēji, pamatā tie ir vecākas paaudzes cilvēki, aizvien vēl ar neuzticību raugās uz jebkuru no šo spuldzīšu veidiem, izņemot kvēlspuldzes. Kāds iemesls? – "Ierastās dzeltenās gaismas vietā, kādā parasti deg kvēlspuldzes, ekonomiskās spuldzītes spīd ar aukstu "baltu" gaismu. Šāda spuldžu gaisma piešķir dzīvoklim oficiālu gaisotni, nemājīgu atmosfēru." Otrs iemesls: "… tām ir mazs, nepiemērots cokols." Un pie tam šie atšķirīgie viedokļi jau sen ir novecojuši!

Ir svarīgi atcerēties, ka mūsdienu ražotāji, orientējoties uz pieprasījumu, jau sen piedāvā gan fluorescējošās ekonomiskās spuldzītes, gan ilgi kalpojošās gaismas diožu spuldzes ne tikai baltā "dienas gaismas" krāsā vai krāsainas, bet arī speciālā patērētāju pieprasītā "dzeltenā" adaptēšanās krāsā. Šādas spuldzītes parasti ir nopērkamas specializētajos spuldžu veikalos vai interneta veikalos. "Dzeltena gaisma" – maiga un silta, tā atgādina saules dzelteno vai parastās kvēlspuldzes gaismu. Jāvērš uzmanība tam, ka uz šādu spuldzīšu iepakojumiem (fluorescējošo vai gaismas diožu) ar speciālu marķējumu atzīmēts "dzeltena gaisma", kas jums neļaus kļūdīties pirkuma izvēlē.

Cits svarīgs moments: daudzas "mūsdienu" spuldzes, pamatā fluorescējošās, pašlaik tiek ražotas ar tradicionālajiem cokoliem, tādiem pašiem, kā ierastajām kvēlspuldzēm. To marķējums ir E27. Tas nozīmē, ka ja jūs izvēlēsieties veikalā spuldzīti ar apzīmējumu "E27", "dzeltena gaisma", tad, tai degot jūsu mājās, tiks iegūts tieši tāds pats ierastā apgaismojuma efekts, kāds piemīt kvēlspuldzei.

Tomēr ekonomiskais efekts jums liksiet vēl patīkamāks. Pirmkārt, mūsdienu spuldzes pašas par sevi ir ļoti ekonomiskas un patērē salīdzinoši mazāk elektroenerģijas. Tas ir rakstīts parasti uz kastītes, piemēram: 30W = 150W un 8000 stundas. Tas nozīmē, ka, patērējot 5 reizes mazāk enerģijas, spuldzīte deg ar tādu gaismu, it kā tā patērētu 150W. Un bez tam, tā nokalpos 8 reizes ilgāk nekā parastā kvēlspuldze, kuras degšanas mūžs nav ilgāks par 1000 stundām. Atsevišķi fluorescējošo spuldžu veidi kalpo līdz pat 15 000 stundām, bet gaismas diožu spuldzes – līdz 50 000 (50 reizes ilgāk, nekā kvēlspuldzes!) Vai tie nav pārliecinoši argumenti, lai priekšroku dotu mūsdienīgajām spuldzītēm?