Izvēlies sev piemērotus iebūvējamos gaismekļus

Iesakām pirms došanās uz veikalu sagatavoties gaismekļu iegādei, rūpīgi apdomājot, kādus mērķus vēlies sasniegt un cik lielus līdzekļus esi nolēmis ieguldīt. Izvēlēties piemērotāko varbūt palīdzēs speciālista komentārs.

Līdzekļi, ko ieguldām mājokļa būvniecībā vai remontā, ir pietiekami lieli, lai rūpīgi apdomātu gaismas ķermeņu izvēli, jo sevišķi, ja tie tiek iestrādāti sienās, griestos vai grīdā. Kāpēc un kā izvēlēties iebūvējamu gaismekli?

Vai iebūvējams gaismeklis ir piemērots Jūsu vajadzībai?

Iebūvētus gaismekļus var izmantot gan pamatapgaismojuma ierīkošanai, jo sevišķi telpās, kurās izmēru vai konfigurācijas dēļ neiederas „parastas” lampas, gan papildapgaismojumam, ļaujot mainīt noskaņu telpā, izgaismot atsevišķus priekšmetus vai zonas. Taču, pirms pieņemt lēmumu par labu iebūvētiem gaismekļiem, jābūt pārliecinātiem, ka telpā jau ir nepieciešamā elektroinstalācija vai ir iespējams to ierīkot. Jāņem vērā arī tas, ka iebūvētās lampas izdala vērā ņemamu siltumu (spuldze uzkarst pat līdz 200oC), tādēļ jāpadomā par drošību. Reģipša plāksnei vai piekaramajiem griestiem ir jānodrošina pietiekams attālums (vismaz 7-10cm) no gaismekļa līdz tuvākajai virsmai.

Vai vēlaties, lai gaismeklis ir tikai funkcionāls vai arī dekoratīvs?

Ja neesat paredzējuši gaismeklim dekoratīvu funkciju, Jums derēs visi iebūvējamie gaismekļi, kas neizvirzās no virsmas.

Gaismekļa krāsu un formu ir iespējams pieskaņot interjeram, bet, kad apgaismojums ieslēgts, to nevarēs redzēt spuldzes spilgtuma dēļ.

Dekoratīviem gaismekļiem ir dažādas formas un materiāla kupoliņi, tai skaitā, tādi, kas izvirzās no virsmas un vai pat veido uz griestiem noteiktu „gaismas zīmējumu”.

Vai gaismeklim ir jābūt mitrumdrošam?

Ja gaismekli liek vannas istabā vai citā mitrā telpā, tam vajadzētu būt ar mitrumaizsardzības klasi IP44, vai vismaz slēgta tipa, lai ūdens nenokļūtu tieši uz spuldzes. Neievērojot šo prasību, spuldzes nāksies mainīt ļoti bieži.

Kā noteikt nepieciešamo gaismekļu skaitu?

Ja iebūvējamie gaismekļi paredzēti pamatapgaismojumam, tad vajadzētu rēķināties ar 50W gaismekli uz 1m2. Pretējā gadījumā visu nosaka Jūsu vēlmes un gaume.

Kādi riski saistīti ar lēta, zemas kvalitātes gaismekļa iegādi?

Gadījumā, ja izvēlaties visekonomiskāko cenu, jārēķinās, ka atsperītes, kas notur gaismekli, var locīties un nefiksēties, var būt apgrūtināta spuldžu nomaiņa, grozāms gaismeklis pēc kāda laika „rādīs, kur liek tā smaguma centrs” un tml.

Pievērsiet uzmanību tam, kādam spriegumam gaismeklis paredzēts!
Iebūvējams gaismeklis var būt nokomplektēts gan ar spuldzi, kas darbojas no tīkla sprieguma (220V), gan ar spuldzi, kas darbojas no pazemināta sprieguma (12V).
Lai gaismekli komplektētu ar 12V spuldzi, papildus būs nepieciešams transformators. Sākotnēji tas sadārdzina projektu, bet šis sadārdzinājums ir tikai šķietams, jo 12V spuldzes kalpo līdz pat 5 reizes ilgāk un ir ar lielāku gaismas atdevi (salīdzinot ar tādas pašas jaudas 220V spuldzi, gaismas būs vairāk). 220V spuldzes ir arī dārgākas par 12V spuldzēm, līdz ar to, 12V spuldžu izvēle apmēram pēc gada būs pilnībā atmaksājusies.

Kādas spuldzes izvēlēties?

Pamatā ir pieejamas 20, 35 un 50W spuldzes. Izvēloties lielāku jaudu, būs nepieciešams mazāks skaits gaismekļu, savukārt, lielāks gaismekļu skaits ar mazāk jaudīgām spuldzēm dos vienmērīgāku gaismu.
Vienmērīgāku apgaismojumu telpā var panākt arī, izvēloties spuldzi ar platāku stara leņķi. Piemēram, zemsprieguma spuldzes Osram Decostar ir pieejamas ar 10o, 24o, 36o un 60o leņķi. Vispopulārākās ir 36o spuldzes.
Osram piedāvā četrus zemsprieguma spuldžu tipus ar atšķirīgu gaismas atdevi un kalpošanas laiku:
Lētākā un pieejamākā spuldze ar kalpošanas laiku 2 000 h ir spuldze Standart.

Vidēja līmeņa piedāvājums ar lielāku gaismas atdevi un kalpošanas laiku 4 000 h būtu spuldze Titan

Labākās (energoekonomiskas) spuldzes ir IRC – to infrasarkanais pārklājums nodrošina līdz 65% elektroenerģijas ietaupījumu. 20W IRC spuldze ir pielīdzināma 35W Standart spuldzei, 35W attiecīgi 50W, bet 50W - 65W. IRC spuldzes kalpošanas laiks 5 000 h.

Visbeidzot, pieejamas spuldzes ALU – zemsprieguma spuldzes, kuras nav noslēgtas ar stiklu un kuru „alumīnija” reflektors atstaro lielāko daļu siltuma ārā no spuldzes (pārējās spuldzes ir slēgtas un lielāko daļu siltumu atstaro caur reflektoru uz spuldzes aizmuguri).

Kalpošanas laiks 3 000 h.

Kāds transformators nepieciešams, ja vēlaties lietot zemsprieguma spuldzes?

Transformatori var būt elektromagnētiski vai elektroniski.
Elektromagnētiskie transformatori parasti ir kā lielas un smagas vara spoles, tie darbojoties sīc un ir mazāk energoefektīvi, bet tiem nav kabeļu garuma ierobežojuma līdz spuldzei.

Elektroniskie transformatori ir salīdzinoši mazi un viegli, bet vada garums līdz spuldzei nedrīkst pārsniegt 2m.

Izvēloties transformatoru, vajadzētu izplānot, kur to novietot, ņemot vērā pieļaujamos vadu garumus un to, cik spuldzes ar kādu jaudu paredzēts pieslēgt. Transformatora jaudai jāatbilst pieslēdzamo spuldžu jaudai. Ja transformators būs pārāk jaudīgs, samazināsies spuldžu kalpošanas laiks, ja „mazāks” par spuldžu jaudu, tas var sabojāties. Kvalitatīviem transformatoriem ir iestrādāta aizsardzība, kas pārslodzes gadījumā to atslēdz.

Avots: cenuklubs.lv