Prožektori jebkuriem nolūkiem

Mūsdienās nakts apgaismojumam piemīt nozīmīga loma cilvēka dzīvē. Apgaismojums ir nepieciešams ne tikai ielām un pagalmiem, bet arī dažādu publisku un arī slēgtāku pasākumu organizēšanai. Šajā nolūkā visbiežāk tiek izmantoti prožektori – īpašas apgaismes ierīces, kuras nodrošina spilgtu apgaismojumu. Šādi prožektori tiek izmantoti lielu zāļu vai ielu apgaismošanai vai arī tādu objektu pagaismojumam, kurus parastas lampas nespēj pilnvērtīgi apgaismot, piemēram, dažādu objektu arhitektonisks izgaismojums - ēku fasādes, reklāmas konstrukcijas, ainavas vai arhitektūras pieminekļi.

Prožektorus izmanto laukumu, stāvvietu, sporta laukumu un citu atklātu teritoriju apgaismojumam. Dažādu sporta veidu čempionātu laikā stadiona apgaismošanai izmanto tieši šādas ierīces.

Prožektori mēdz būt vairāku veidu:

  • mazgabarītu – tie nodrošina auksto toņu spilgtu gaismu un ir labākais variants atklātu teritoriju un koncerta zāļu, izstāžu vai tirdzniecības apgaismošanai;
  • nātrija – tiem piemīt salīdzinoši zema apgaismojuma kvalitāte, taču šādi prožektori atšķiras ar silto gaismas spektru. To priekšrocība – ekonomiskums, kas nodrošina to ilgstošu izmantošanu lielu laukumu apgaismošanai. Tieši šādas apgaismes ierīces izmanto parku celiņu, rotaļu laukumu apgaismošanai un pat ēku arhitektoniskajam izgaismojumam;
  • gaismas diožu – ārējā apgaismojuma jomā tie ir jaunākie, un tiem raksturīgs liels kontrasts un vislabākais gaismas spīdums. Šie prožektori nodrošina ar gaismu, kas pietuvināta dabiskajai, neitrālajai dienas gaismai.
  • gaismas diožu prožektori – tiek izmantoti arhitektonikas, interjera un pat ainavu izgaismošanai. Ar šādu prožektoru palīdzību dizaineri rada daudzkrāsainu apgaismojumu tirdzniecības kompleksos un lielos laukumos.

Prožektora funkcionalitāti nodrošina jaudīgas lampas, kompleksā ar mūsdienīgu optiku tie spēj pievienot dažādus specefektus.

Šādai ierīcei var izmantot arī speciālu transformatoru, kurš konkrētajai iekārtai pārveidos vajadzīgo strāvas daudzumu.

Oriģinalitāte un stils ir atkarīgi ne tikai no ārējā apgaismojuma iekārtas veida, bet arī no gaismas izkliedes un tā apmēra. Tāpat arī šim nolūkam pareizi izvēlēts transformators spēj pagarināt iekārtas kalpošanas ilgumu.